Μοναδική φύση…μοναδικό στιλ… (Άρθρο Agrovoice.gr)

Μοναδική φύση…μοναδικό στιλ… (Άρθρο Agrovoice.gr)

Όταν το κλήμα αμπέλου γίνεται ξεχωριστό κόσμημα!

Μαρία Κοτζακόλιου, 29/10/2019

Για να μπορέσεις να κάνεις τη διαφορά και να ξεχωρίσεις με τη δουλειά σου, χρειάζεται πάνω από όλα να αγαπάς αυτό που κάνεις.

Να βλέπεις, εν ολίγοις, την απασχόλησή σου ως το αγαπημένο σου χόμπι, το οποίο υπηρετείς με πάθος και μεράκι.

Έναν τέτοιο άνθρωπο, μια καλλιτεχνική φύση, είχα την τύχη να συναντήσω πρόσφατα. Πρόκειται για τον κύριο Χρήστο Λάζαρη.

Προερχόμενος από αγροτική οικογένεια, γνωρίζει και σέβεται τον αγώνα με τη γη και τη φύση, αλλά δεν ήταν αυτό που μπορούσε να τον εκφράσει. Αφού ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες και έζησε σε διαφορετικούς εργασιακούς χώρους, τελικά αποφάσισε σε ηλικία 25 ετών να ακολουθήσει την εσωτερική του κλίση στην καλλιτεχνική έκφραση και να παρακολουθήσει τη σχολή αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα.

Έκτοτε ξεκινά ένα ταξίδι δημιουργίας! Στήνει το δικό του εργαστήριο, στο οποίο ο συνδυασμός χειροποίητων κοσμημάτων με αυτά του εμπορίου τον καθιστά έναν από τους αργυροχρυσοχόους που εμπιστεύεται η περιοχή της Νεμέας.

Ανήσυχο πνεύμα όμως, θέλει να πειραματιστεί, να δοκιμάσει και να δοκιμαστεί σε κάτι πιο δύσκολο και απαιτητικό.

Έτσι, λοιπόν, το 2015, περιδιαβαίνοντας στους αμπελώνες της περιοχής του αλλά και σε αυτούς της ιδιοκτησίας του, αποφασίζει να δουλέψει με ένα πρωτόγνωρο υλικό, αυτό του κλήματος αμπέλου.

Χρειάστηκε πολλή δουλειά, αρκετός πειραματισμός, καθώς ουδέποτε είχε υπάρξει ενασχόληση κάποιου με το κλήμα αμπέλου ως βάση για την κατασκευή κοσμημάτων (και όχι μόνο). Απαιτήθηκε μεγάλη έρευνα για τις διάφορες υφές του κλήματος, λόγω ύπαρξης πολλών και διαφορετικών χρωματισμών, ποικιλία στην αντοχή, αλλά και στη σκληρότητα της πρώτης ύλης.

Σταδιακά αρχίζει η παραγωγή να αυξάνεται και να εμφανίζονται τα πρώτα ολοκληρωμένα κοσμήματα για το λαιμό και το χέρι.

Το 2017 είχε εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό η παραγωγή, ώστε, πλέον, μπορούσε να παρουσιαστεί στους πελάτες, όπως και έγινε, αποσπώντας θετικότατες κριτικές και σχόλια.

Η ιδιομορφία αυτών των κοσμημάτων έχει να κάνει με την ίδια τη μοναδικότητά τους. Κανένα κόσμημα δεν μπορεί να είναι πανομοιότυπο με κάποιο άλλο, εξαιτίας της πρώτης ύλης. Δεν υπάρχουν ίδια κλήματα σε μέγεθος, σχήμα και χρώμα.

Οι πρώτες πωλήσεις έγιναν σε φίλους και γνωστούς, ενώ είχε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να παρουσιαστεί αυτή η πρωτότυπη ιδέα στο ευρύτερο κοινό.

Πηγή: https://www.agrovoice.gr/

αγροτικά νέα, αγροτικά προγράμματα, καλλιέργειες, κτηνοτροφία, επιδοτήσεις